2014. február 1., szombat

Hóhelyzet délen: azért a szél az úr

Mintegy 7 kilométer hosszan várakoznak a kamionok az M5-ös autópálya szélső sávjában a röszkei határátkelő előtt. A rendőrök nem csak teát osztanak a sofőröknek, hanem a forgalmat is lassítják, nehogy az autósok elgázolják a sztrádán kódorgó gépkocsivezetőket. A Magyar Közút sószóró-hókotrójával a Röszkét Mórahalommal összekötő úton találkoztunk, ez a szakasz jól járható, csak néhol sónedves.

Tudósítónk összefutott Maros mentőcsoport tagjaival, akik Ásotthalmon keresztül Kelebia felé tartottak, ugyanis, információik szerint a térségben több gépjármű segítségre szorul. A viharos erejű szél hajnal óta valamelyest enyhült ez is segíti az utak hómentesítését. .

Tudósítónk ellenőrizte a kissori utat, azt tapasztalta, hogy Mórahalomtól 2,5 kilométerre méteres hóbuckákat emelt a szél, emiattt úgy vélte, arrafelé az út járhatatlan. A kissori út többi szakaszára jellemző, hogy csupán egy nyomon lehet rajta közlekedni, így aki teheti, kerülje le ezt a környéket.
Pécsi Sándor Norbert, a Magyar Közút Zrt. szóvivője elmondta, Csongrád megye szerb határhoz közeli útszakaszain 10 munkagép dolgozik, lassan 36 órája. A mentesítéshez hómarógépeket is a térségbe vezényeltek. Az 55-ös út és a határtól távolabb lévő alsóbbrendű utak könyebben járhatók, viszont a viharos szél miatt többfelé télies útviszoknyokra kell készülni. A szóvivő hozzátette, a megyehatárhoz közeli utak közül a Kelebiára, valamint a határátkelőhöz vezető közül több járhatatlan, nagy erőkkel próbálják a havat eltakarítani. Pécsi Sándor Norbert megjegyezte, a munkagépek körülbelül 2 óra alatt tesznek meg egy „kört",ennyi idő alatt azonban a hó gyakran újra betakarja a szélvédetlen szakaszokat.